Att köra en vpn tjänst på sin Windows 10 dator är ganska bra. Den vpn du väljer skyddar dig från olika saker. 5 st olika saker om just vpn skall jag beskriva här:
integritet och säkerhet :
Det är långt ifrån säkert att ansluta till trådlösa nätverk som är öppna för allmänheten, detta då en person som är inne på samma nätverk relativt enkelt kan komma åt dina uppgifter från sajter som inte använder sig av säkerhetsprotokollet https. Dessutom kan du utsättas för annonser som kan användas för att spåra dina förehavanden.
I vissa delar av världen är det dessutom vanligt att den politiska ledningen spårar användare som besöker vissa webbplatser, något som inskränker yttrandefriheten. Genom att använda en vpn-anslutning går trafiken via en server som ligger någon annanstans i världen, vilket skyddar din dator från både spårning och intrångsförsök. Dessutom syns inte din riktiga ip-adress, något som gör det svårt för myndigheterna att hindra dig från att besöka vissa webbplatser
Komma runt geoblockering och brandväggar:
Det har på sistone blivit allt vanligare med geoblockering, det vill
säga att innehållet på en webbsida endast visas för användare i ett
visst land. Detta gäller exempelvis för de flesta sajter som erbjuder
strömmande video, däribland SVT Play och BBC Iplayer.
Men det
är faktiskt inte särskilt svårt att komma runt geoblockeringen, det enda
som krävs är att vpn-tjänsten som du använder dig av har en server i
det landet som du vill komma åt. Vill du till exempel se brittiska BBC
från Sverige eller USA behöver din vpn-leverantör ha en server placerad i
Storbritannien.

Vad gäller Netflix är utbudet i USA betydligt större än utbudet i Sverige, så här finns det en stor efterfrågan på fungerande vpn-lösningar. Netflix gör emellertid sitt bästa för att sätta stopp för vpn-användare, så många populära alternativ fungerar tyvärr inte längre.
Skillnaden mellan gratis- och betaltjänster
Som konsument finns det ett stort utval av vpn-tjänster att välja mellan, däribland sådana som är gratis att använda och sådana som kräver ett abonnemang.
Gratisvarianterna har vanligtvis ett begränsat urval av servrar och på grund av det stora antalet användare blir hastigheten ofta lidande. Den vanligaste intäktskällan är annonser, något som kan vara irriterande för många användare.
Det brukar inte dröja särskilt lång tid innan ip-adresserna som används av gratistjänsterna blockeras eller filtreras, så titt som tätt måste du byta adress. Det finns dessutom en viss risk för att de som erbjuder gratis vpn-tjänster vill komma åt information på din dator, så om du använder dig av en gratistjänst bör du vara på din vakt.
Kommersiella vpn-tjänster å sin sida kräver att du tecknar ett abonnemang och betalar en viss summa per månad. Här brukar det inte vara någon brist på servrar och det mesta går så snabbt som du kan förvänta dig.
Vill du känna dig extra säker kan du skaffa en vpn-tjänst från leverantörer som även erbjuder mjukvara för antivirus. Tack vare olika paketpris behöver det inte kosta skjortan.
Alla vpn-lösningar är inte lika säkra
Det finns ett antal olika vpn-lösningar på marknaden med varierande säkerhet och hastighet.
Ett av de snabbaste protokollen är PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), men denna lösning är betydligt mer osäker än IPSec eller OpenVPN. De sistnämnda använder sig nämligen av säkerhetslösningen SSL/TLS (Secure Sockets Layer / Transport Layer Security).
När det gäller säkerhetsaspekten är det dessutom viktigt att känna till vilken krypteringsalgoritm och nyckellängd som används. För att vara på den säkra sidan bör krypteringen vara av typen AES-256, medan RSA-nyckeln ska vara åtminstone 2048 bitar lång. Dessutom bör SHA-2 (SHA-256) användas i stället för SHA-1.

Det bör påpekas att anslutningshastigheten påverkas negativt om du har en riktigt stark kryptering, så det är inte i alla lägen som den starkaste krypteringen är att föredra. Som privatperson behöver du i princip bara satsa på det sistnämnda om du är livrädd för att myndigheterna ska spionera på dig.
Du kan sätta upp en egen vpn-server om du vill
Vill du komma åt innehållet på din dator oavsett var du befinner dig i världen kan du sätta upp en egen vpn-server. Det är en betydligt säkrare metod jämfört med att använda sig av någon annan extern tjänst, åtminstone så länge du vet vad du gör.
Antingen använder du dig av en router med inbyggd vpn-server, eller så bygger du en egen server med hjälp av en Windows-dator eller en minidator som Raspberry Pi.

Är du nyfiken på att kunna komma åt ditt hemmanätverk från hela världen och inte har något emot att pilla lite är ett av de enklaste (nåja) sätten att använda en router med tredjepartsmjukvaran DD-WRT. En del routrar från Asus har dessutom inbyggt stöd för vpn både som server och klient.
Grundprincipen är att ju färre portar son är öppna i din router, desto bättre. Du bör inaktivera UPnP (Universal Plug and Play), annars finns det en risk för att hackare kan komma åt din dator via tillbehör som webbkameror.
källan texten ovanför hämtade från svensk sida.
Tre vpn tjänster som kan rek att skaffa är föjlande:
Surfshark – ett prisvärt VPN-alternativ med kvicka servrar, de har tre olika prisplaner 1 mån 11.99 dollar och 2 år 47.74 dollar länk
Cyberghost – en starkt presterande VPN-jätte, de har tre olika prisplander som förgående jag skrev ovanför länk
Hotspot Shield också väldigt bra vpn tjänst länk
Lämna ett svar